MVK nezaregistrovala V. Kolesára pre novembrové voľby starostu obce

04.10.2011 Vranov nad Topľou

Kvakovce 4. októbra (TASR) - Obyvatelia Kvakoviec v okrese Vranov nad Topľou si budú 5. novembra voliť nového starostu. Bývalého prvého muža samosprávy Vladislava Kolesára odvolali z jeho funkcie na základe výsledkov miestneho referenda, ktoré sa v obci uskutočnilo v apríli tohto roka. Exstarosta sa chcel uchádzať o hlasy voličov opätovne, ale pre údajné chyby v podanej kandidačnej listine ho miestna volebná komisia (MVK) ako kandidáta pre nadchádzajúce novembrové voľby nezaregistrovala.
MVK vydala svoje rozhodnutie podľa informácií jej zapisovateľky Viery Puškášovej 20. septembra. K zamietnutiu registrácie kandidačnej listiny bývalého starostu a strany, za ktorú chcel opätovne kandidovať, došlo z viacerých dôvodov.
\"Kandidačná listina uvádza ako názov strany, ktorá predkladá kandidačnú listinu, STRANA SMER - sociálna demokracia. V oficiálnom registri strán, ktorý vedie Ministerstvo vnútra SR sa názov STRANA SMER - sociálna demokracia, nenachádza,\" uvádza sa v septembrovom rozhodnutí miestnej volebnej komisie v Kvakovciach. Podľa ďalších informácií mala Kolesárova kandidačná listina podľa platnej legislatívy obsahovať aj meno, priezvisko, funkciu a podpis osoby oprávnenej konať v mene politickej strany.
Na predloženej kandidačnej listine je za osobu, ktorá je oprávnená konať v mene strany napísaný Štefan Hreha, ktorý v nej má uvedenú funkciu predseda SMER-SD. V prípade Hrehu však ide o predsedu okresnej organizácie tejto strany so sídlom vo Vranove nad Topľou.
\"V oficiálnom registri politických strán a hnutí je ako predseda strany SMER-SD uvedený Doc. JUDr. Robert Fico, CSc., a nie Ing. Štefan Hreha,\" uvádza sa v rozhodnutí MVK, podľa ktorého je ďalší rozpor medzi názvom strany predkladajúcej kandidačnú listinu a názvom politickej strany uvedenej pri osobe oprávnenej konať v jej mene.
Rozhodnutím MVK sa v priebehu septembra zaoberal aj Okresný súd vo Vranove nad Topľou. Súd považoval za preukázané, že rozhodnutie MVK v Kvakovciach z 20. septembra 2011 o nezaregistrovaní kandidačnej listiny politickej strany STRANA SMER - sociálna demokracia a kandidáta Vladislava Kolesára je zákonné.
\"Myslím si, že to bolo od začiatku pripravené, ako zabrániť Kolesárovi kandidovať. Podľa môjho názoru nemali chyby v mojej kandidačnej listine mať vplyv na registráciu či neregistráciu kandidáta,\" komentoval pre TASR udalosti uplynulých dní bývalý starosta.
Na základe rozhodnutia MVK sa budú preto o hlasy voličov v novembrových voľbách uchádzať v Kvakovciach iba traja kandidáti na post starostu, a to Ján Ondovčák (nezávislý), Jozef Danč (SNS) a Radovan Kapráľ (SDKÚ-DS). Podľa Puškášovej slov je v obci k dnešnému dňu evidovaných 365 oprávnených voličov.
 

Vyberte región